Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Szef GIS: W Polsce powinna powstać instytucja, która czuwałaby nad bezpieczeństwem żywności
Kilka lat temu Główny Inspektor Sanitarny podjął działania do przygotowania się do zorganizowania jednej instytucji, która czuwałaby nad bezpieczeństwem żywności.

Mamy już komplet dokumentów, które mogłyby posłużyć jako materiał wstępny do powołania Agencji Bezpieczeństwa Żywności. Większość krajów unijnych ma takie instytucje - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Przemysław Biliński, Główny Inspektor Sanitarny.

 

- Chodzi o profesjonalną ocenę ryzyka, która w obszarze żywności musi być dokonywana na każdym etapie produkcji żywności, dodatków do żywności, opakowań. Powinna to być potężna instytucja, która niezależnie od istniejących inspekcji dokonywałaby profesjonalnej oceny ryzyka - mówi Przemysław Biliński.

W obszarze ministra zdrowia są instytuty naukowo-badawcze, które część tych zadań wypełniają, jednak zdaniem szefa GISu jest to dużo za mało.

- Dlatego widzimy konieczność i potrzebę powołania takiej instytucji, która skupiałaby ekspertów dokonujących profesjonalnej oceny ryzyka związanej z żywnością i opakowaniami na rzecz działających inspekcji wykonawczych ministra rolnictwa i ministra zdrowia. Powinna być ona absolutnie niezależna od instytucji wykonawczych, od ministra który nadzoruje gospodarkę i rolnictwa i od koordynatora bezpieczeństwa żywności ministra zdrowia. Czyli powinna być to instytucja podległa ministrowi spraw wewnętrznych i administracji lub wręcz premierowi - mówi Przemysław Biliński.

W tej chwili Państwowa Inspekcja Sanitarna w ramach działań z europejskim urzędem bezpieczeństwa żywności podsiada na liście 320 ekspertów pracujących na rzecz europejskiego urzędu bezpieczeństwa żywności.

- Mamy podstawę w całym kraju i myślę, że byłby to doskonały zalążek do stworzenia instytucji standaryzującej bezpieczeństwo żywności w kraju na bazie wiedzy, którą posiadają ci eksperci. Ta instytucja tworzyłaby procedury, wymagania, zależności, które w obrębie polskiego obrotu prawnego, nie zapominać o unijnym prawie, będzie mogła wydawać decyzje, zaświadczenia na eksport. Wydaje się, że minister rolnictwa widzi potrzebę stworzenia takiej instytucji, ale najpierw chce dokonać restrukturyzacji w obrębie inspekcji mu podległych - mówi Przemysław Biliński.

Źródło: portalspozywczy.pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij