Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Niższa podaż rzepaku w UE w sezonie 2011/2012
W wyniku niższych zapasów początkowych i spodziewanego spadku zbiorów rzepaku w UE w sezonie 2011/2012, podaż unijnego rzepaku będzie mniejsza.

Amerykański Departament ds. Rolnictwa (USDA) w swoim ostatnim raporcie z czerwca br. prognozuje, że zapasy początkowe rzepaku we Wspólnocie mogą wynieść ok. 1,3 mln t (w sezonie 2010/2011 1,8 mln t), natomiast zbiory 18,8 mln t (w sezonie 2010/2011 20,7 mln t).

 

Według USDA, skutkiem niższej podaży surowca, będzie mniejszy jego przerób, a w konsekwencji obniżka produkcji oleju i śruty. UE, zgłaszająca duże zapotrzebowanie na olej rzepakowy, w warunkach niedoboru tego produktu, najprawdopodobniej zwiększy import oleju palmowego i słonecznikowego. Sektor paszowy w większym stopniu będzie musiał polegać na śrucie sojowej i słonecznikowej.

 

BGZ_na_Zoltym

  (Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij