Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
IERiGŻ: Sezonowe spadki cen żywności będą niższe niż oczekiwane
Rosnące ceny żywności będą nadal "paliwem" dla wzrostu cen, a sezonowe spadki cen będą mniejsze niż oczekiwania ze względu na majowe przymrozki - napisano w majowym raporcie IERiGŻ.

"Utrzymywanie się wysokich cen surowców rolniczych, energii oraz rosnące pozostałe koszty poza surowcowe sprawiają, że sytuacja nie zmieni się w najbliższych miesiącach, a spodziewany sezonowy spadek cen żywności po niespodziewanym majowym ochłodzeniu może być mniejszy niż w przeciętnych latach" - napisano w raporcie.

Eksperci IEiGŻ oceniają natomiast, że należy oczekiwać większej powierzchni upraw zbóż jarych ze względu na wysokie ceny zbóż na początku 2011 roku.

"Według wstępnej oceny przezimowania upraw ozimych z końca kwietnia 2011 r., ich kondycja jest nieco gorsza niż przed rokiem, a w uprawach wystąpiły większe straty. Spadła również powierzchnia zbóż ozimych, wobec czego ich zbiory w 2011 r. prawdopodobnie będą niższe niż przed rokiem. Decydujący wpływ na plonowanie będą miały warunki pogodowe w okresie dalszej wegetacji. Należy jednak oczekiwać większej powierzchni uprawy zbóż jarych. Rolników do zwiększenia wiosennych siewów skłoniły rekordowo wysokie ceny zbóż na początku 2011 r. Część zbóż jarych została zasiana na miejsce upraw rzepaku i zbóż ozimych, które zostały zniszczone w trakcie zimy" - dodano.

(Źródło: PAP).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij