Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Prognozy światowej produkcji przetworów mleczarskich w 2011 roku
Prognozy USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) wskazują, iż w 2011 r. wzrośnie światowa produkcja wszystkich podstawowych przetworów mleczarskich (mleko płynne, masło, sery, mleko w proszku).

W największym stopniu zwiększy się ona w przypadku pełnego mleka w proszku -- o prawie 5% w relacji rocznej do 3834 tys. ton. Będzie to przede wszystkim wynik zmian w poziomie przetwórstwa mleka w Chinach, Nowej Zelandii (która systematycznie zwiększa swój udział w światowym rynku PMP) -- o 50 tys. t -- oraz Argentynie -- o 40 tys. ton.  Produkcja PMP jest napędzana dynamicznie rosnącym popytem importowym na ten produkt. Według danych USDA w 2010 r. światowy import PMP zwiększył się o 17% względem 2009 r., zaś w bieżącym roku przewidywany jest wzrost o dalsze 16%. W największym stopniu zakupy zwiększą Chiny -- o 25% r/r, tj. 80 tys. t -- oraz Rosja -- o 40% tj. 20 tys. t (do 70 tys. t) i Indonezja -- o 20%, tj. 10 tys. ton.

 

Jednocześnie USDA prognozuje, iż w bieżącym roku globalna produkcja zarówno masła jak i odtłuszczonego mleka w proszku wzrośnie o około 3% względem 2010 r., zaś serów o około 1%.

BGZ_na_Zoltym

  (Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij