Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Komentarz Nestlé: Jej wysokość czekolada – jedzmy na zdrowie!
12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady – niekwestionowanej królowej słodyczy, pokusy, której nie mogą się oprzeć nawet najwytrwalsi w swoich dietetycznych postanowieniach. Pysznie intensywna, rozpływająca się w ustach, niebiańska, gorąca, z mlekiem, w tabliczkach, nadziewana… O jej historii, powodach popularności, bogactwie w składniki odżywcze, a tym samym jej olbrzymim wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie opowie Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia z Nestlé Polska S.A.

Czy można wyobrazić sobie świat bez czekolady?

– Można, ale jakże smutny byłby to świat! Co równie skutecznie, jak czekolada może poprawić nastrój, dodać energii, wyrazić podziękowanie, sympatię, a nawet miłość? A święta? – Boże Narodzenie bez czekoladowego Mikołaja czy Wielkanoc bez zajączka w kolorowym sreberku? Co innego zagwarantuje nam tę równie słodką, przyjemną chwilę odprężenia w trakcie ciężkiego dnia?

Dziś na świecie produkuje się mnóstwo czekoladowych pyszności, według przeróżnych przepisów. – Są  czekolady mleczne, gorzkie, białe. Znamy czekoladę w tabliczkach, nadziewane czekoladki, czekoladowe cukierki, ciasteczka, polewy do ciast i deserów oraz wiele innych smakołyków. Ale mało który łasuch wie, że czekolada, której głównymi składnikami są: miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki (np. bakalie), pojawiła się na rynku zaledwie 150 lat temu. Wcześniej znana była jedynie w postaci czekoladowego napoju.

Ranking czekoladowych smakoszy

Według specjalistów rynek czekolady w Polsce znajduje się w fazie wzrostu, na co wskazywałoby m.in. porównanie spożycia czekolady w Polsce i w Zachodniej Europie.

– Wbrew temu, co się powszechnie uważa, to nie Szwajcarzy czy Belgowie są największymi łasuchami czekoladowych  przysmaków. Najwięcej czekolady jedzą mieszkańcy Wysp Brytyjskich. Przeciętny Anglik zjada jej rocznie ponad 11 kg. Statystyczny Niemiec pochłania co roku prawie 7 kg, a Polak około 2,5 kg*. Mamy zatem przed sobą jeszcze dużo do zrobienia w tym słodkim sektorze – mówi Agnieszka Piskała.

Czekoladowe preferencje Polaków

– Dostępne na rynku czekolady dzielimy na trzy podstawowe grupy: gorzka lub deserowa, w której skład wchodzi przede wszystkim masło kakaowe i miazga kakaowa z niewielkim dodatkiem cukru. Mleczna, najchętniej wybierana przez Polaków, zawierająca masło kakaowe, miazgę kakaową, mleko w proszku oraz cukier. Może być wzbogacona o pyszne nadzienie czy też bakalie. I wreszcie biała, najsłodsza z czekolad, w której skład wchodzi praktycznie tylko masło kakaowe, cukier oraz mleko w proszku – dodaje Piskała.

Kwintesencja słodkiego smakołyku

Czekolada to nie tylko słodka przyjemność, to również  źródło składników cennych dla naszego organizmu. Agnieszka Piskała: – Każdy z trzech głównych typów czekolad ma inny smak i inne właściwości. Gorzka – najmniej kaloryczna – w jednej kostce dostarcza 22 kcal, mleczna to już 32 kcal, a biała może mieć nawet 50 kcal. Co prawda amatorów słodkich smaków może niezadowolić czekolada ciemna, ale dla tych, którzy zwracają uwagę na kaloryczność jest ona zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem. Jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych, czekolada ciemna bogata jest przede wszystkim w magnez, biała natomiast – ze względu na dużą zawartość mleka w proszku – dostarcza m.in. wartościowego w diecie wapnia.

Sekretna moc czekolady kryje się w całym bogactwie jej składników. Są to m.in.:

  • FLAWONOIDY – jeden z najważniejszych składników, zawarty w ziarnie kakaowca (im ciemniejsza czekolada, tym go więcej). Flawonoidy mają silne działanie antyoksydacyjne i skutecznie neutralizują wolne rodniki, którym przypisuje się właściwości rakotwórcze. Czekolada jest więc sprzymierzeńcem w walce z rakiem. Ponadto flawonoidy zmniejszają ryzyko zmian niedokrwiennych w sercu.
  • FENYLOALANINA – uczestniczy w wytwarzaniu serotoniny tzw. hormonu szczęścia, poprawiającego nasze samopoczucie.
  • NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE – naturalny składnik ziarna kakaowego, który (podobnie, jak flawonoidy) opóźnia zmiany miażdżycowe.
  • CYNK I MAGNEZ – to cenne pierwiastki, których często brakuje w naszej codziennej diecie. Zawarte w czekoladzie są łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Bogate w magnez ziarno kakaowca wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego. Kostka czekolady może więc ukoić skołatane nerwy po ciężkim dniu.
  • CUKRY PROSTE – to najłatwiej przyswajalne źródło energii dla człowieka, nieocenione w sytuacjach dużego wysiłku, np. przy uprawianiu sportu.
  • TŁUSZCZE – czekolada zawiera ich duże ilości, ale nie podnoszą one poziomu cholesterolu i nie szkodzą wątrobie.
  • AFRODYZJAK – czekolada ma także właściwości stymulujące, co poniekąd tłumaczy zwyczaj obdarowywania ukochanej osoby słodkimi bombonierkami.

Ponadto, według analiz Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Wątrobą**, ciemna czekolada zapobiega powstawaniu i rozwojowi marskości wątroby. Ziarno kakaowca działa też spowalniająco na pracę jelit, dzięki czemu czekolada jest stosowana jako doraźny lek na biegunki.

– Ta odrobina słodyczy – spożywana w racjonalnych ilościach – nie stanowi zagrożenia dla naszej wagi, a jest doskonałym zastrzykiem energetycznym. Nie można z nią jednak przesadzać, gdyż o uzależnienie od tego słodkiego dobrodziejstwa nie trudno – podsumowuje Agnieszka Piskała.

Słodka tabliczka nie dla każdego

Niestety nie wszyscy mogą się ze spokojem oddać czekoladowej przyjemności. – Czekolady nie powinny spożywać osoby uczulone na ziarno kakaowca. Pojawiają się też opinie o negatywnym wpływie czekolady na cerę. – Nie należy przypisywać czekoladzie tego typu właściwości. Badania nie potwierdzają, by spożywanie czekolady potęgowało problemy ze skórą. Jest to raczej efektem zaburzonej gospodarki hormonalnej oraz diety – ubogiej w produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce.

Dla miłośników czekolady, którzy chcieliby wydłużyć chwilę delektowania się jej wyjątkowym smakiem i aromatem doskonałym rozwiązaniem jest czekolada do picia lub kostka czekolady rozpuszczona w kubku ciepłego mleka. Przyjemność czekoladowego smaku trwa dłużej, a liczba dostarczonych organizmowi kalorii jest mniejsza w stosunku do kilku tradycyjnych kostek czekolady. Smacznego!


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij