Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Sytuację na rynku cukru uratuje import
Zapasy cukru są minimalne, a pośrednicy windują ceny. Sytuację może uratować import z Niemiec. Tymczasem Donald Tusk zaapelował do KE, aby zwiększyć importu cukru spoza Unii - pisze Rzeczpospolita.

Rekordowo wysokie notowania cukru spowodowały, że Komisja Europejska uwalnia stare zapasy. Zabiegali o to unijni producenci słodyczy i napojów, szacując, że w tym roku zabraknie im 100 tys. ton cukru. Komisja zdecydowała się wypuścić 500 tys. ton, bo na tyle szacuje cukier wyprodukowany dawniej ponad limity. Te zapasy posiadają głównie cukrownie niemieckie i francuskie, ale nie polskie.

Polskie firmy zapasów nie mają, ponieważ cukier sprzedały za granicę. W grudniu 2010 r. średnia unijna cena cukru wynosiła 486 euro za tonę, czyli około 1,94 zł za 1 kg. W tym czasie na polskim rynku cukier na rynku hurtowym kosztował 2,44 zł za kilogram, a cena detaliczna wynosiła 2,88 zł.

(Źródło: Rzeczpospolita).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij