Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UNIJNYM ZIELONYM NIE UDAŁO SIĘ ZMIENIĆ PRZEPISÓW WS. "MLEKA ŚWIEŻEGO"
Komisja Europejska zapowiada, że nie zamierza znieść stosowania terminu "mleko świeże" wobec produktu, który jest przydatny do spożycia przez okres ponad 7 dni. A taki właśnie projekt złożyli w Parlamencie Europejskim eurodeputowani Zielonych, proponując zmianę istniejących przepisów i argumentując, że produkt o ponad 7-dniowym terminie przydatności do spożycia nie może być określony jako "mleko świeże", gdyż "jest to mylące" i nie do przyjęcia. Przedstawiciele Komisji odpowiedzieli, że europosłowie nie przedstawili dla swej teorii żadnego uzasadnienia naukowego, które UE mogłaby poddać analizie, a tym samym wszelka dyskusja jest bezprzedmiotowa.

Propozycja Zielonych została natychmiast ostro skrytykowana przez brytyjskie organizacje mleczarskie i grupy konsumentów. Uznali oni ją za niepotrzebną i mogącą wywrzeć znaczący negatywny wpływ na konsumentów na Wyspach, którzy za "świeże" powszechnie uznają mleko pasteryzowane (stanowiące 84% sprzedaży na tamtejszym rynku) i odróżniają je od mleka UHT czy mleka o przedłużonej trwałości. Brytyjskie sieci detaliczne twierdzą, że wysoka jakość surowca i procesu przetwórstwa mleka upoważnia sklepy do trzymania "mleka świeżego" na pólkach przez 10-12 dni.

(Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe)


 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij