Produkcja żywności - aktualne wyzwania dla przedsiębiorców– Wszystkie organizowane przez PFPŻ i Food-Lex konferencje warsztatowe opierają się na idei dostarczania przedsiębiorcom kluczowych dla sektora rolno-spożywczego szczegółowych informacji, które w praktyczny sposób wspierają w codziennym działaniu przedsiębiorstwa przetwórstwa żywności – powiedział dr Andrzej Gantner wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców (PFPŻ ZP) podczas konferencji „Produkcja żywności – aktualne wyzwania dla przedsiębiorców”. Wydarzenie odbyło się 15 października 2025 w formule online.
–
Nasza Organizacja docenia udział i wsparcie w tego typu wydarzeniach, jakie
otrzymujemy od Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i
Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) oraz pozostałych partnerów –
podkreślił wiceszef PFPŻ
Konferencja
była skierowana do przedsiębiorców branży spożywczej w całym łańcuchu
żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z działów
jakości i rozwoju, produkcji, badań i rozwoju, technologów oraz działów
prawnych.
W
programie konferencji znalazły się prezentacje na takie tematy, jak:
- System
RASFF – jak działa i dlaczego jest kluczowy dla bezpieczeństwa żywności?
- Kultura
bezpieczeństwa i jakości żywności – szansa, wyzwanie czy problem?
- Stosowanie
dodatków i aromatów – na co zwrócić szczególną uwagę?
- Nazewnictwo
i oznakowanie produktów
- Wzbogacanie
żywności w witaminy i minerały
Zasady
funkcjonowania systemu RASFF wyjaśniał Maciej Kałuża z Głównego Inspektoratu
Sanitarnego. Prelegent mówił m.in. o kluczowych kwestiach, na które powinni
zwracać uwagę producenci żywności. Przypominał o skutkach i terminach
powiadomień do systemu RASFF oraz postępowaniu wyjaśniającym.
Podczas
konferencji dyskutowano też o kwestii nazewnictwa i oznakowania produktów w
świetle przepisów o podawaniu pochodzenia. Podejście Inspekcji Jakości
Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawiła Karolina Kaszewska-Romańczuk
z Głównego Inspektoratu Artykułów Rolno-Spożywczych. Ekspertka mówiła m.in. o
stosowaniu nazw np. „jogurt grecki/typu greckiego”, „skyr/typu skyr/typu
islandzkiego” w powiązaniu ze szczególnymi przepisami i cechami tak
oznakowanych produktów. Omówiła także sposób podawania informacji o pochodzeniu
składników produktów, przykłady z rynku i kwestie, na które przedsiębiorcy
powinni zwracać szczególną uwagę
Kolejnym
ważnym tematem poruszonym podczas konferencji PFPŻ i Food-Lex były warunki
wzbogacania żywności i odpowiedź na pytanie, kiedy oraz jaką żywność można
wzbogacać? Prelegentka, Małgorzata Krzepkowska z Grupy J.S. Hamilton
przedstawiła wymagania prawne. Omówiła wpływ procesów technologicznych i innych
czynników na zawartość dodanych witamin i składników mineralnych. Wyjaśniła
kwestie odchylenia zawartości witamin i składników mineralnych versus
deklaracje w tabeli wartości odżywczej.
Innym
ważnym tematem było stosowanie dodatków i aromatów w produkcji żywności.
Kwestie wymagające uwagi przedsiębiorców, takie jak m.in. specyfikacje od
dostawców, deklaracje na opakowaniach, zmiany kategorii produktów do celów
stosowania czy ograniczenia stosowania poruszyła Joanna Gajda-Wyrębek z
Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.
Eksperci
odpowiadali również na pytanie o kulturę bezpieczeństwa i jakości żywności. Czy
jest to szansa, wyzwanie czy problem? Te kwestie wyjaśniała Małgorzata
Honek-Martinek z DNV Business Assurance Poland.
Wydarzenie
otworzyła i moderowała Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji w PFPŻ ZP i
zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex”.
Dziękujemy
wszystkim Prelegentom za podzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem, a
uczestnikom za obecność i dyskusję. Informacje o naszych kolejnych wydarzeniach
dostępne są na naszych profilach w mediach społecznościowych. Zachęcamy do
obserwowania.
Patroni
konferencji:
- Związek
Polskich Przetwórców Mleka
- Unia
Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Związek
POLSKIE MIĘSO
- Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej
Patroni
medialni wydarzenia:
- Gospodarka
Mięsna
- Mistrz
Branży
- Nowy
Przemysł Mleczarski
- Polska
Rolna
- Przegląd
Mleczarski
- Przegląd
Piekarski i Cukierniczy
- Przemysł
Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny
- Przemysł
Spożywczy
pełna lista aktualności
|