Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Produkcja żywności - aktualne wyzwania dla przedsiębiorców
– Wszystkie organizowane przez PFPŻ i Food-Lex konferencje warsztatowe opierają się na idei dostarczania przedsiębiorcom kluczowych dla sektora rolno-spożywczego szczegółowych informacji, które w praktyczny sposób wspierają w codziennym działaniu przedsiębiorstwa przetwórstwa żywności – powiedział dr Andrzej Gantner wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców (PFPŻ ZP) podczas konferencji „Produkcja żywności – aktualne wyzwania dla przedsiębiorców”. Wydarzenie odbyło się 15 października 2025 w formule online.

Nasza Organizacja docenia udział i wsparcie w tego typu wydarzeniach, jakie otrzymujemy od Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) oraz pozostałych partnerów – podkreślił wiceszef PFPŻ

Konferencja była skierowana do przedsiębiorców branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z działów jakości i rozwoju, produkcji, badań i rozwoju, technologów oraz działów prawnych.

W programie konferencji znalazły się prezentacje na takie tematy, jak:

  • System RASFF – jak działa i dlaczego jest kluczowy dla bezpieczeństwa żywności?
  • Kultura bezpieczeństwa i jakości żywności – szansa, wyzwanie czy problem?
  • Stosowanie dodatków i aromatów – na co zwrócić szczególną uwagę?
  • Nazewnictwo i oznakowanie produktów
  • Wzbogacanie żywności w witaminy i minerały

Zasady funkcjonowania systemu RASFF wyjaśniał Maciej Kałuża z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Prelegent mówił m.in. o kluczowych kwestiach, na które powinni zwracać uwagę producenci żywności. Przypominał o skutkach i terminach powiadomień do systemu RASFF oraz postępowaniu wyjaśniającym.

Podczas konferencji dyskutowano też o kwestii nazewnictwa i oznakowania produktów w świetle przepisów o podawaniu pochodzenia. Podejście Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawiła Karolina Kaszewska-Romańczuk z Głównego Inspektoratu Artykułów Rolno-Spożywczych. Ekspertka mówiła m.in. o stosowaniu nazw np. „jogurt grecki/typu greckiego”, „skyr/typu skyr/typu islandzkiego” w powiązaniu ze szczególnymi przepisami i cechami tak oznakowanych produktów. Omówiła także sposób podawania informacji o pochodzeniu składników produktów, przykłady z rynku i kwestie, na które przedsiębiorcy powinni zwracać szczególną uwagę

Kolejnym ważnym tematem poruszonym podczas konferencji PFPŻ i Food-Lex były warunki wzbogacania żywności i odpowiedź na pytanie, kiedy oraz jaką żywność można wzbogacać? Prelegentka, Małgorzata Krzepkowska z Grupy J.S. Hamilton przedstawiła wymagania prawne. Omówiła wpływ procesów technologicznych i innych czynników na zawartość dodanych witamin i składników mineralnych. Wyjaśniła kwestie odchylenia zawartości witamin i składników mineralnych versus deklaracje w tabeli wartości odżywczej.

Innym ważnym tematem było stosowanie dodatków i aromatów w produkcji żywności. Kwestie wymagające uwagi przedsiębiorców, takie jak m.in. specyfikacje od dostawców, deklaracje na opakowaniach, zmiany kategorii produktów do celów stosowania czy ograniczenia stosowania poruszyła Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.

Eksperci odpowiadali również na pytanie o kulturę bezpieczeństwa i jakości żywności. Czy jest to szansa, wyzwanie czy problem? Te kwestie wyjaśniała Małgorzata Honek-Martinek z DNV Business Assurance Poland.

Wydarzenie otworzyła i moderowała Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji w PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex”.

Dziękujemy wszystkim Prelegentom za podzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem, a uczestnikom za obecność i dyskusję. Informacje o naszych kolejnych wydarzeniach dostępne są na naszych profilach w mediach społecznościowych. Zachęcamy do obserwowania.

 

Patroni konferencji:

  • Związek Polskich Przetwórców Mleka
  • Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
  • Związek POLSKIE MIĘSO
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej

Patroni medialni wydarzenia:

  • Gospodarka Mięsna
  • Mistrz Branży 
  • Nowy Przemysł Mleczarski
  • Polska Rolna
  • Przegląd Mleczarski
  • Przegląd Piekarski i Cukierniczy
  • Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny
  • Przemysł Spożywczy

 


produkcja_zywnosci_2025-1



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij