Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Działania > Seminaria i Konferencje > Archiwum: > Narada Wojewódzkich i Powiatowych koordynatorów programu edukacyjnego "Trzymaj formę!"

Seminaria i Konferencje
Archiwum:
Aktualności
Współpraca krajowa
Współpraca międzynarodowa
Publikacje
Narada Wojewódzkich i Powiatowych koordynatorów programu edukacyjnego "Trzymaj formę!"

W dniach 8 - 10 września br. odbyła się narada Wojewódzkich i Powiatowych koordynatorów programu edukacyjnego "Trzymaj formę!'

W roku szkolnym 2007/2008 program „Trzymaj formę!” został zrealizowany zgodnie z założeniami i celami programowymi w 5 920 szkołach podstawowych i gimnazjach ( I edycja 4 331). Odbiorcami było 755 663 uczniów klas V - VI szkół podstawowych i I - III gimnazjów ( I edycja 622 068) oraz ich rodzice i opiekunowie.

W trakcie spotkania ojewódzcy i powiatowi koordynatorzy programu przedstawicli przebieg realizacji programu w podległych im terenowo szkołach. Dyrektor Departamentu Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Głównego Inspektoratu Sanitarnego – p. Elżbieta Łata dokonała kompleksowego podsumowania II edycji programu.

 Program po raz kolejny cieszył się dużym zainteresowaniem wśród społeczności szkolnej i lokalnej.
 W większości szkół program edukacyjny pt. „Trzymaj Formę!” został oceniony bardzo pozytywnie, jako doskonały pomysł na propagowanie zdrowego stylu życia. Program był bardzo interesujący, atrakcyjny i profesjonalnie opracowany. Młodzież dostrzegając powagę problemu, chętnie włączyła się w realizację zadań propagujących zdrowy styl życia, dzięki czemu program przyczynił się do podniesienia świadomości młodzieży w zakresie zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej, dał uczniom możliwość poszukiwania i realizowania własnych pomysłów prozdrowotnych.

W ramach programu młodzież miała możliwości łatwiejszego przyswajania treści dotyczących zdrowego stylu życia i zastosowania ich we własnym codziennym życiu.

 Dzięki realizacji programu młodzież zdobyła m.in. następujące umiejętności:

  •  dokonanie wyborów produktów spożywczych zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania,
  • prawidłowe przygotowanie posiłków,
  • umiejętność czytania etykiet na produktach spożywczych,
  • zapoznanie się z piramidą zdrowia
  • posługiwanie się tabelami kaloryczności,
  • pozyskiwanie wiedzy na temat GDA,
  • zapoznanie się z prawami konsumenta,
  • obliczanie swojego BMI,
  • dostrzeganie zaburzeń wynikających z nieprawidłowego odżywiania,
  • dbanie o osobistą aktywność fizyczną – dobór ćwiczeń, adekwatny wysiłek, ocenie wydolności organizmu,
  • uświadamianie potrzeby dbania o swoje zdrowie, wygląd i samopoczucie,
  • rozumienie zależności pomiędzy ilością dostarczanej z pożywienia energii a jej wydatkowaniem,
  • poznawanie i stosowanie aktywnych oraz bezpiecznych form spędzania wolnego czasu,
  • nauka ćwiczeń zapobiegających nadwadze i otyłości,
  • świadomość odpowiedzialności za własną kondycję,
  • propagowanie aktywnego trybu życia w środowisku rodzinnym,
  • pomysły na czynne spędzanie czasu wolnego,
  • znaczenie zbilansowanej diety dla zdrowia,
  • umiejętność pracy w grupie oraz prezentacji zebranych informacji,
  • rozwijanie samodzielności i umiejętności rozwiązywania problemów,
  • umiejętność twórczego myślenia.

 Przykładowe ćwiczenia realizowane w ramach programu to:

  •  przygotowanie sałatek i kanapek oraz ich degustacja,
  • ćwiczenia z układania jadłospisów wraz z obliczaniem kalorii
  • testy sprawnościowe i wysiłkowe,
  • pomiar tętna przed i po wysiłku,
  • pokaz mierzenia tętna i ciśnienia krwi,
  • prezentacja aktywnych form ruchowych spędzania czasu wolnego,
  • gimnastyka i ćwiczenia relaksacyjne,
  • pikniki i konkursy sportowy,
  • prezentacje multimedialne.

Po zakończeniu realizacji II edycji programu koordynatorzy powiatowi i szkolni uznali stopień osiągnięcia celu programu jako wysoki – nastąpił wzrost poziomu wiedzy i umiejętności uczniów w zakresie zdrowego i aktywnego stylu życia. Dalsza edukacja ma prowadzić do trwałych zmian nawyków żywieniowych, a tym samym, w długoletniej perspektywie przyczynić się do poprawy stanu zdrowia całego społeczeństwa.

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij