  | 
								  | 
								  | 
								  | 
								  | 
							 
							
								  | 
								
			 
									
										  | 
										AROMATY | 
										  | 
									 
								 
																			
								
								
								 | 
								  | 
								 
								
									
										  | 
										  | 
										  | 
									 
									
										  | 
										
										
											
												| "Naturalny aromat X z innymi naturalnymi aromatami": Art. 16 (5) rozporządzenia 1334/2008 | 
											 
											
												
																						
| Art. 16 ust. 5 - Określenia „naturalny aromat »środek(-ki) spożywczy(-e) lub kategoria żywności, lub źródło(-a)« z innymi naturalnymi aromatami” można używać wyłącznie, gdy składnik aromatyzujący pochodzi częściowo ze wskazanego materiału źródłowego i gdy aromat tego materiału jest łatwo rozpoznawalny |    
Pkt 26 preambuły: Jeżeli użyto mniej niż 95 % składnika aromatyzującego pochodzącego ze wskazanego źródła, ale aromat źródła wciąż jest wyczuwalny, należy ujawnić źródło i wskazać, że dodano także innych naturalnych środków aromatyzujących, np. do ekstraktu kakao dodano innych naturalnych środków aromatyzujących, aby nadać mu nutę bananową.   |    Tekst nie wprowadza żadnych ograniczeń co do zawartości procentowej X, z wyjątkiem tego, że określenie nie może wprowadzać w błąd konsumenta (patrz art. 4.b): warunek 95/5 nie jest spełniony, ale nie ma żadnych warunków co do ilości X w składniku aromatyzującym. 
  Jednolita interpretacja branżowa
  
- Aby zastosować opis handlowy "naturalny aromat X z innymi naturalnymi aromatami", konieczne jest, aby obecne były materiały aromatyzujące pochodzące ze wskazanego źródła/źródeł oraz aby ich zapach był łatwo rozpoznawalny w samym środku aromatyzującym/aromacie.
 
- Decyzje dotyczące spełnienia tych wymogów i w związku z tym - stosowności używania powyższego określenia środka aromatyzującego/aromatu w wykazie składników podawanym na etykiecie wieloskładnikowego środka spożywczego - są podejmowane indywidualnie na poziomie firmy.
    |    
 | 
											 
										 
 | 
  | 
	 
	
		  | 
		  | 
		  | 
	 
		 
	 | 
	  | 
   |