| 
																						 Kontrolę wewnętrzną przeprowadza się dwustopniowo.  
  
-       Stopień 1 dotyczy "opisu handlowego" środków aromatyzujących zgodnie z art. 15.1(a) i 16 Rozporządzenia. Odpowiedzialność za "opis handlowy" spoczywa na dostawcy środków aromatyzujących (aromatów). Dalsze wskazówki dotyczące stopnia 1 i na temat tego, jak należy rozumieć elementy subiektywne np. "łatwo rozpoznawalne", zawarte są w Wytycznych europejskiej organizacji EFFA dotyczących Rozporządzenia WE w sprawie środków aromatyzujących.  
  
-       Stopień 2 dotyczy "oznaczenia środków aromatyzujących w wykazie składników" zgodnie z art. 29. Za oznaczenie na końcowym produkcie spożywczym jest odpowiedzialny wytwórca tego produktu.  
  
Kontrolę powinno się przeprowadzać w formie matrycy, w zależności od produktu/ rozpuszczalności poszczególnych środków aromatyzujących.  
  
 |