Przypadek wytwórcy produktu końcowego stosującego kilka aromatów w tym samym środku spożywczym
  
Wytwórca żywności nabywa dwa (lub więcej) naturalnych środków aromatyzujących (95/5) o różnych profilach smakowych, od jednego lub różnych dostawców, i wykorzystuje je w jednym środku spożywczym.  
  
Przypadek dwóch "naturalnych aromatów" 
Przykład: Sorbet zawiera "naturalny aromat truskawkowy" i "naturalny aromat cytrynowy".  
Wykaz składników może wyglądać następująco:  
 Składniki: (…), “naturalny aromat truskawkowy, naturalny aromat cytrynowy” (…) 
 Składniki: (…), “naturalne aromaty owocowe”, (…)  
 Składniki: (…), “naturalne aromaty: truskawkowy i cytrynowy”, (…) 
 Składniki: (…), “aromaty: truskawkowy i cytrynowy”, (…) 
 Składniki: (…), “aromaty”, (…) 
Następującej opcji NIE uznaje się za dopuszczalną:  
X   Składniki: (…), "aromaty naturalne”, (…)   
  
Przypadek "naturalnych aromatów" i "naturalnych aromatów z innymi naturalnymi aromatami" 
Przykład: Ciastko zawiera "naturalny aromat cytrynowy" i "naturalny aromat truskawkowy z innymi naturalnymi aromatami" 
Wykaz składników może wyglądać następująco:  
 Składniki: (…), “naturalny aromat cytrynowy, naturalny aromat tryskawkowy z innymi naturalnymi aromatami"  (…)  
 Składniki: (…), “naturalne aromaty: cytrynowy oraz truskawkowy z innymi naturalnymi aromatami”, (…)  
 Składniki: (…), “naturalny aromat cytrynowy/ truskawkowy z innymi naturalnymi aromatami”, (…)  
 Składniki: (…), “naturalny aromat truskawkowy z innymi naturalnymi aromatami”, (…) Tylko wtedy, gdy aromat truskawkowy jest rozpoznawalny, a cytrynowy - nie jest rozpoznawalny w końcowym produkcie spożywczym. 
 Składniki: (…), “naturalny aromat cytrynowy z innymi naturalnymi aromatami”, (…) Tylko wtedy, gdy aromat cytrynowy jest rozpoznawalny, a truskawkowy - nie jest rozpoznawalny w końcowym produkcie spożywczym.  
 Składniki: (…),“naturalne aromaty”, (…) Tylko wtedy, gdy ani aromat cytrynowy ani truskawkowy nie są rozpoznawalne w końcowym produkcie spożywczym. 
 Składniki: (…), “naturalne substancje aromatyczne”, (…) Tylko wtedy, gdy jest to stosowne. 
 Składniki: (…), “aromaty cytrynowy i truskawkowy”, (…) 
 Składniki: (…), “aromaty”, (…) 
  
Przypadek "naturalnego aromatu" i aromatów nie-naturalnych 
Przykład: Ciastko zawiera "naturalny aromat cytrynowy" i "aromat waniliowy".  
Wykaz składników może wyglądać następująco:  
 Składniki: (…), “naturalny aromat cytrynowy, aromat waniliowy”, (…)   
 Składniki: (…),"aromaty: cytrynowy i waniliowy", (…) 
 Składniki: (…), “aromaty”, (…) 
Następującej opcji NIE uznaje się za dopuszczalną: 
X   Składniki: (…),"aromat/y naturalny/e, aromat waniliowy" (…)  
  
| 
 Jednolita interpretacja branżowa 
 W wykazie składników można umieszczać jako takie określenia "naturalny/e aromat/y X" i/lub "naturalny/e aromat/y X z innymi naturalnymi aromatami". 
 Jeśli "naturalny/e aromat/y X" i/lub "naturalny/e aromat/y X z innymi naturalnymi aromatami" nie są rozpoznawalne w smaku końcowego produktu spożywczego, mogą być wówczas określane w wykazie składników jako "aromaty naturalne".  
!    Uwaga: zastosowanie ogólnego określenia "aromaty" jest możliwe zawsze  |   
  
 |