  | 
								  | 
								  | 
								  | 
								  | 
							 
							
								  | 
								
			 
									
										  | 
										AROMATY | 
										  | 
									 
								 
																			
								
								
								 | 
								  | 
								 
								
									
										  | 
										  | 
										  | 
									 
									
										  | 
										
										
											
												| Materiały źródłowe | 
											 
											
												
																						
Art. 3 ust. 2 j) - „materiał źródłowy” oznacza materiał pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, mikrobiologicznego lub mineralnego, z którego wytwarza się środki aromatyzujące lub składniki żywności o właściwościach aromatyzujących; może to być: (i) żywność; lub (ii) materiał źródłowy inny niż żywność.   |    Przykłady: 
- Nieprzetworzona żywność: owoce, warzywa, grzyby, mięso, ryby, płatki róż, przyprawy, rośliny aromatyczne
 
- Przetworzona żywność: soja czarna (fermentacja/prażenie), ser (działanie enzymów), zielona kawa (prażenie)
   Jednolita interpretacja branżowa
  
Zgodnie z Rozporządzeniem 178/2002/WE, "żywność" oznacza jakiekolwiek substancje lub produkty, przetworzone, częściowo przetworzone lub nieprzetworzone, przeznaczone do spożycia przez ludzi, lub których spożycia przez ludzi można się spodziewać. W tym kontekście, za żywność uznaje się również materiały pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, mikrobiologicznego lub mineralnego, które - jak można przekonująco wykazać, zostały zastosowane w produkcji aromatów.[1] Uznaje się, że dotyczy to materiałów użytych dla takich celów w dowolnym miejscu na świecie[2] przed dniem stosowania Rozporządzenia. Wszelkie inne materiały nie są uznawane za żywność i podlegają ocenie - zgodnie z Rozporządzeniem, kiedy są wykorzystywane jako materiał źródłowy do preparatów aromatycznych, środków aromatyzujących z przetworzenia termicznego lub prekursorów środków aromatyzujących.   
Do wytwarzania aromatów i/lub składników żywności o właściwościach aromatyzujących nie można używać materiałów źródłowych wymienionych w Aneksie IV - Część A [3] Rozporządzenia.
    |    [1] Patrz art. 2 Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 (“Ogólne przepisy dotyczące żywności") DzUWE L 31, 1.2.2002, str. 1. [2] Patrz art. 3.3 Rozporządzenia. Patrz również pkt. 16 preambuły do Rozporządzenia. [3] Rozporządzenie nie zawiera ograniczenia w tym zakresie jedynie do Unii Europejskiej.   
 | 
											 
										 
 | 
  | 
	 
	
		  | 
		  | 
		  | 
	 
		 
	 | 
	  | 
   |