| 
																						
 Substancje s³odz±ce to substancje stosowane do nadania ¿ywno¶ci s³odkiego
smaku lub stosowane w s³odzikach sto³owych. S± to zwi±zki, które maj± s³odki
smak i nie zawieraj± kalorii b±d¼ zwi±zki, których smak s³odki jest na tyle
intensywny, ¿e w produktach spo¿ywczych mo¿na je stosowaæ w stê¿eniach na tyle
niskich, aby nie przyczyni³y siê znacz±co do ogólnej kaloryczno¶ci produktów
koñcowych. Wiêkszo¶æ niskokalorycznych substancji s³odz±cych jest kilkaset razy
s³odsza ni¿ cukier sto³owy, co oznacza , ¿e dodanie
nawet bardzo ma³ej ilo¶ci substancji jest wystarczaj±ce do osi±gniêcia efektu
s³odz±cego. Niska kaloryczno¶æ produktów s³odzonych tymi substancjami powoduje,
¿e s± one powszechnie stosowane w produktach przeznaczonych dla osób dbaj±cych
o szczup³± sylwetkê.  Natomiast
nieobecno¶æ lub niska zawarto¶æ cukru w tych produktach powoduje, ¿e s± one
wybierane przez osoby dbaj±ce o zdrowie swoich zêbów oraz konsumentów
cierpi±cych na cukrzycê. 
  Niskokaloryczne substancje s³odz±ce s± stosowane w ró¿norodnych produktach
spo¿ywczych i napojach, m.in. w: 
 - napojach bezalkoholowych 
 - gumach do ¿ucia 
 - wyrobach cukierniczych 
S± one równie¿ szeroko stosowane w produkcji leków, w celu poprawy ich smaku.
  Substancje
s³odz±ce s± bezpiecznie wykorzystywane ju¿  od ponad 100 lat . Pierwsz±
powszechnie u¿ywan± niskokaloryczn± substancj± s³odz±c± by³a sacharyna, która zosta³a
odkryta w 1879 r. Od tamtego czasu odkryto równie¿ inne niskokaloryczne
substancje s³odz±ce, jak acesulfam K, aspartam , cyklaminian
czy sukraloza. Najnowsz± niskokaloryczn± substancj± s³odz±c± s± glikozydy stewiolowe(pot. stewia), która zosta³a zatwierdzona do stosowania w Europie w
listopadzie 2011 r. 
 
  Dowiedz siê wiêcej:
  Substancje s³odz±ce w ¿ywieniu Bezpieczeñstwo substancji s³odz±cych Charakterystyka najpopularniejszych substancji s³odz±cych
  
 |