| 
																						 Znakowanie substancji dodatkowych jako składników żywności
  Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywnosci.
  • Zamieszczając w wykazie składników dozwolone substancje dodatkowe, podaje się ich nazwę lub symbol oraz funkcję technologiczną, jaką ta substancja pełni w środku spożywczym.  • Dodatkowo na opakowaniu środka spożywczego zawierającego substancje słodzące powinna być umieszczona obok nazwy produktu informacja "zawiera substancję/e słodzącą/e", a w przypadku, gdy środek spożywczy zawiera jednocześnie cukier lub cukry oraz jedną lub więcej substancji słodzących, podaje się tekst: "zawiera cukier (cukry) i substancję/e słodzącą/e".  Ponadto, w określonych przypadkach na opakowaniach środków spożywczych zawierających aspartam lub sól aspartamu czy acesulfamu, konieczne jest umieszczenie adnotacji "zawiera źródło fenyloalaniny", w celu poinformowania osób chorych na fenyloketonurię. 
  Rozporządzenie reguluje również sposób informowania w przypadku zastosowania w środku spożywczym dużych ilości substancji będących tzw. poliolami. Znakowanie substancji dodatkowych wprowadzanych do obrotu odrębnie, nie przeznaczonych dla konsumenta finalnego.
  Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008:
  Dodatki do żywności nieprzeznaczone do sprzedaży konsumentowi końcowemu, sprzedawane odrębnie lub w mieszaninach, w tym z innymi składnikami żywności, lub po dodaniu do nich innych substancji znakuje się, podając  na ich opakowaniach lub pojemnikach następujące informacje: 
  1)   nazwę lub numer E dla każdego dodatku do żywności lub opis handlowy obejmujący nazwę lub numer E każdego dodatku do żywności; 
  2)   w przypadku mieszaniny kilku dodatków do żywności, w tym z innymi składnikami żywności - wykaz wszystkich składników w porządku malejącym wg ich udziału procentowego w masie całkowitej; 
  3) określenie "do żywności" albo określenie "ograniczone stosowanie w żywności" albo dokładniejszy opis  zamierzonego zastosowania w środkach spożywczych; 
  5)   w przypadku gdy jest to konieczne, specjalne warunki przechowywania lub użycia; 
  6)   wskazówki dotyczące stosowania, jeżeli ich pominięcie mogłoby spowodować nieprawidłowe zastosowanie  danego dodatku do żywności; 
  7)   oznaczenie umożliwiające identyfikację danej partii lub serii; 
  8)   nazwę lub nazwę firmową i adres producenta lub podmiotu pakującego albo sprzedawcy; 
  9)   wskazanie maksymalnej ilości każdego składnika lub grupy składników podlegających w żywności ograniczeniu ilościowemu lub właściwe informacje umożliwiające nabywcy spełnienie wymogów określonych w przepisach wspólnotowych. Ograniczenie ilościowe jest wyrażane liczbowo lub zgodnie z zasadą quantum satis;
  
  10)  masę netto; 
  11)  datę minimalnej trwałości lub przydatności do użycia; 
  12) oznaczenie wg przepisów o znakowaniu dotyczące składników alergennych.
  
 W przypadku umieszczenia w dobrze widocznym miejscu na opakowaniu lub pojemniku zawierającym dozwoloną substancję dodatkową oznaczenia "przeznaczone do produkcji środków spożywczych, a nie do sprzedaży detalicznej", obowiązek podania informacji, o których mowa w ust. 1 pkt 3 i 6-9, dotyczy tylko dokumentów związanych z daną przesyłką, dostarczanych wraz z dostawą lub przed nią. 
 Informacje podawane na opakowaniach dodatków do żywności przeznaczonych do sprzedaży  konsumentowi końcowemu
  Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008:
  
  1)   nazwę oraz numer E dla każdego dodatku do żywności  lub  opis handlowy obejmujący nazwę  i numer E każdego dodatku; w przypadku słodzików stołowych opis handlowy obejmuje określenie "....słodzik stołowy na bazie ....." z wyszczególnieniem nazwy (nazw) substancji słodzącej (-ych) w jego składzie;
  
  2)   określenie "do żywności" albo określenie "ograniczone stosowanie do żywności" albo bardziej szczegółowy opis zamierzonego zastosowania w środkach spożywczych; 
  
  3)   dodatkowe informacje przewidziane w przepisach o znakowaniu środków spożywczych
  
Informacje powinny być podane w języku polskim w sposób łatwy do zrozumienia, czytelny i nieusuwalny  umieszczone w widocznym miejscu etykiety. Nie mogą być ukryte lub zasłonięte innym oznakowaniem, np. grafiką itp.
  
 Etykiety opakowań słodzików stołowych zawierających alkohole wielowodorotlenowe (poliole) lub aspartam, lub sól aspartamu i acesulfamu muszą zawierać następujące ostrzeżenia: 
  1)   alkohole wielowodorotlenowe (poliole): "nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający"; 
  2)   aspartam lub sól aspartamu i acesulfamu: "zawiera źródło fenyloalaniny". 
  
  
 |