ZMIANY WZGLĘDEM DYREKTYWY 88/388/EWG
II.1 Zakres 
Zakres stosowania nowego tekstu jest szerszy niż Dyrektywy 88/388/EWG. Rozporządzenie ma zastosowanie do: 
·       Środków aromatyzujących/aromatów stosowanych lub przeznaczonych do stosowania w i na środkach spożywczych, oraz materiałów źródłowych dla środków aromatyzujących; 
·       Składników żywności o właściwościach aromatyzujących i materiałów źródłowych dla takich składników; 
·       Żywności zawierającej środki aromatyzujące (aromaty)  i/lub składniki żywności o właściwościach aromatyzujących.  
  
Rozporządzenie nie ma zastosowania do: 
·       Substancji o smaku wyłącznie słodkim, kwaśnym lub słonym, np. cukru, soli czy kwasu cytrynowego; 
·       Surowej żywności; 
·      Jednoskładnikowych środków spożywczych i mieszanek takich jak np. świeże, suszone lub mrożone przyprawy lub zioła i/lub zioła, mieszanki herbat i mieszanki naparów jako takich, pod warunkiem, że nie zostały one użyte jako składniki żywności.  
  
Art. 9 ust. 1 pkt. 1 Dyrektywy 88/388/EWG wprowadzał rozróżnienie między: 
-        Naturalną substancją aromatyczną 
-        Substancją aromatyczną "identyczna z naturalną" 
-        "Sztuczną" substancją aromatyczną 
 
| W nowym Rozporządzeniu nie ma już rozróżnienia pomiędzy substancjami aromatycznymi (aromatami) "identycznymi z naturalnymi" i "sztucznymi/syntetycznymi" |   
  
II.2 Maksymalne  dopuszczalne poziomy niektórych substancji - Załącznik III Część B
 
Do 20 stycznia 2011 r. obowiązywała Dyrektywa 88/388/EWG. A zatem, ustalone w tym tekście limity niektórych substancji niepożądanych obowiązywały do dnia 20 stycznia 2011 r.  
  
Przykład: przypadek kumaryny 
Obecnie: 
- Ogólny maksymalny poziom dla wszystkich środków spożywczych: 2 mg/kg; 
- WYJĄTEK dla karmelu i wyrobów cukierniczych opartych na karmelu: 10 mg/kg; gumy do żucia: 50 mg/kg; napojów alkoholowych: 10mg/kg 
Od dnia 20 stycznia 2011:  
- 50mg/kg w tradycyjnych i/lub sezonowych wyrobach cukierniczych, na których etykiecie wymieniony jest cynamon;  
-  20 mg/kg w płatkach śniadaniowych; 
-  15mg/kg w pieczywie cukierniczym i wyrobach ciastkarskich z wyjątkiem tradycyjnych i/lub sezonowych wyrobów cukierniczych, na których etykiecie wymieniony jest cynamon;    
-  5mg/kg w deserach. 
-  Dla innych środków spożywczych nie ustalono limitów z wyjątkiem konieczności przestrzegania wymogów ogólnego prawa o żywności.  
II.3 Etykietowanie środków aromatyzujących (aromatów) przeznaczonych do sprzedaży konsumentowi końcowemu
Artykuł 9a Dyrektywy 88/388/EWG ustalał zasady etykietowania środków aromatyzujących przeznaczonych do sprzedaży konsumentowi końcowemu. Od dnia 20 stycznia 2011 r. istnieje obowiązek stosowania nowych postanowień zawartych w art. 17 nowego Rozporządzenia o środkach aromatyzujących. Wciąż konieczne jest używanie konkretnych oznaczeń: "do żywności", "ograniczone stosowanie w żywności" lub bardziej szczegółowy opis przewidywanego zastosowania w żywności. Ponadto, w ogólności ma zastosowanie: Dyrektywa 2000/13/WE, Dyrektywa 89/396/EWG i Rozporządzenie (WE) nr 1829/2003.  
  
  
  
 |