  | 
								  | 
								  | 
								  | 
								  | 
							 
							
								  | 
								
			 
									
										  | 
										AROMATY | 
										  | 
									 
								 
																			
								
								
								 | 
								  | 
								 
								
									
										  | 
										  | 
										  | 
									 
									
										  | 
										
										
											
												| “Naturalny aromat”: Art. 16 (6) rozporządzenia 1334/2008 | 
											 
											
												
																						
Art. 16 ust. 6 - Określenia „naturalny aromat” można używać wyłącznie, gdy składnik aromatyzujący pochodzi z różnych materiałów źródłowych i gdy odniesienie do materiałów źródłowych nie odzwierciedlałoby ich aromatu ani smaku.
  |    Są tu dwa warunki do spełnienia łącznego: 
- Składnik aromatyzujący pochodzi z różnych materiałów źródłowych;
 oraz 
- Odniesienie do materiałów źródłowych nie odzwierciedla ich aromatu ani smaku.
   Jednolita interpretacja branżowa:
  
- Jeśli stosowany jest jeden materiał źródłowy, a jego aromat nie jest rozpoznawalny, powinno być możliwe oznakowanie go jako "naturalny aromat”. Uwaga: Tak również brzmiała interpretacja Komisji Europejskiej.
 
- Termin "aromat naturalny" może być stosowany dla środków aromatyzujących, jeśli nie istnieje wyraźny związek między różnymi materiałami źródłowymi użytymi w składniku aromatyzującym, a ogólnym smakiem/zapachem. Jeśli brak jest pewności co do takiego związku, zaleca się stosowanie określenia "naturalny środek aromatyzujący” lub „naturalny aromat". 
    |    
 | 
											 
										 
 | 
  | 
	 
	
		  | 
		  | 
		  | 
	 
		 
	 | 
	  | 
   |