![](../_img/piksel.gif) |
![](../_img/piksel.gif) |
![](../_img/piksel.gif) |
![](../_img/piksel.gif) |
![](../_img/piksel.gif) |
![](../_img/piksel.gif) |
![](../_img/_templates/box_rog_lz.gif) |
AROMATY |
![](../_img/_templates/box_rog_pz.gif) |
|
![](../_img/piksel.gif) |
![](../_img/piksel.gif) |
![](../_img/piksel.gif) |
![](../_img/piksel.gif) |
![](../_img/piksel.gif) |
“Naturalny aromat”: Art. 16 (6) rozporządzenia 1334/2008 |
Art. 16 ust. 6 - Określenia „naturalny aromat” można używać wyłącznie, gdy składnik aromatyzujący pochodzi z różnych materiałów źródłowych i gdy odniesienie do materiałów źródłowych nie odzwierciedlałoby ich aromatu ani smaku.
| Są tu dwa warunki do spełnienia łącznego:
- Składnik aromatyzujący pochodzi z różnych materiałów źródłowych;
oraz
- Odniesienie do materiałów źródłowych nie odzwierciedla ich aromatu ani smaku.
Jednolita interpretacja branżowa:
- Jeśli stosowany jest jeden materiał źródłowy, a jego aromat nie jest rozpoznawalny, powinno być możliwe oznakowanie go jako "naturalny aromat”. Uwaga: Tak również brzmiała interpretacja Komisji Europejskiej.
- Termin "aromat naturalny" może być stosowany dla środków aromatyzujących, jeśli nie istnieje wyraźny związek między różnymi materiałami źródłowymi użytymi w składniku aromatyzującym, a ogólnym smakiem/zapachem. Jeśli brak jest pewności co do takiego związku, zaleca się stosowanie określenia "naturalny środek aromatyzujący” lub „naturalny aromat".
|
|
|
![](../_img/piksel.gif) |
![](../_img/piksel.gif) |
![Rozmiar: 541 bajtów](../_img/_templates/dol_cien.jpg) |
![](../_img/piksel.gif) |
|
![](../_img/piksel.gif) |
|