| 
																						 Rozporządzenie wymaga, aby pewne środki aromatyzujące i materiały źródłowe były przedmiotem oceny i zatwierdzenia. W przyszłych dokumentach wykaz wspólnotowy będzie nazywany wykazem unijnym (listą unijną).  
Następujące środki aromatyzujące (aromaty) i składniki żywności o właściwościach aromatyzujących nie wymagają oceny (art. 8[1]):  
·       Preparaty aromatyczne uzyskiwane z żywności; 
·       Środki aromatyzujące z przetworzenia termicznego uzyskiwane z żywności i wytwarzane zgodnie z Aneksem V[2] 
·       Prekursory środków aromatyzujących uzyskiwane z żywności; 
·       Składniki żywności o właściwościach aromatyzujących. 
  
Artykuł 9[3] wyszczególnia środki aromatyzujące i materiały źródłowe, które wymagają oceny i zatwierdzenia: 
·       Substancje aromatyczne; 
·       Preparaty aromatyczne uzyskiwane ze źródeł innych niż żywność; 
·       Środki aromatyzujące z przetworzenia termicznego, uzyskiwane ze źródeł innych niż żywność i/lub wytwarzane w warunkach innych niż przewidziane w Aneksie V3; 
·       Prekursory środków aromatyzujących uzyskiwane ze źródeł innych niż żywność; 
·       Inne środki aromatyzujące (aromaty); 
·       Materiały źródłowe inne niż żywność. 
  
Zostanie opracowany wykaz wspólnotowy, który: 
·       będzie wyszczególniać materiały aromatyzujące i materiały źródłowe, których użycie w lub na żywności wymaga - zgodnie z art. 9 - zatwierdzenia; 
·       jest formalnym wykazem materiałów aromatyzujących i materiałów źródłowych, które - zgodnie z art. 9 - podlegają ocenie, z wyłączeniem wszystkich pozostałych.   
·       będzie rozwijać się w miarę upływu czasu i będzie regularnie aktualizowany. 
Wykaz dozwolonych substancji aromatycznych miał być przyjęty do 31 grudnia 2010 r., a następnie dołączony jako aneks do rozporządzenia.   
  
Art. 10 - Spośród środków aromatyzujących i materiałów źródłowych, o których mowa w art. 9, można wprowadzać do obrotu i stosować w lub na środkach spożywczych wyłącznie te, które zostały 
wymienione w wykazie wspólnotowym, w stosownych przypadkach na warunkach określonych w tym wykazie.   |    
  
Omawiany artykuł stosuje się po upływie 18 miesięcy od daty stosowania wykazu wspólnotowego. Dotychczas jednak nie ustalono prawnie daty stosowania tego wykazu.  
W sprawie dalszych informacji zaleca się konsultację z dostawcą środków aromatyzujących (aromatów).  
  
 
[1]             Środki aromatyzujące i składniki żywności o właściwościach aromatyzujących, które nie wymagają oceny i zatwierdzenia  
[2]             Aneks V do WE/1334/2008 “Warunki wytwarzania środków aromatyzujących z przetworzenia termicznego, oraz maksymalne dopuszczalne poziomy dla niektórych substancji w środkach aromatyzujących z przetworzenia termicznego”  
[3]             Środki aromatyzujące i materiały źródłowe, które wymagają oceny i zatwierdzenia  
  
  
 |