| 
																						 Państwa członkowskie muszą wprowadzić system monitorowania: 
1. Państwa członkowskie ustanawiają systemy monitorowania spożycia i stosowania środków aromatyzujących przedstawionych w wykazie wspólnotowym oraz spożycia substancji wymienionych w załączniku III, stosując podejście oparte na ocenie ryzyka, a uzyskane wyniki przekazują z odpowiednią częstotliwością Komisji i urzędowi. 
2. Do dnia 20 stycznia 2011 r. przyjmuje się po konsultacji z urzędem i zgodnie z procedurą regulacyjną, o której mowa w art. 21 ust. 2, wspólną metodę gromadzenia przez państwa członkowskie informacji o spożyciu i stosowaniu środków aromatyzujących przedstawionych w wykazie wspólnotowym oraz substancji zawartych w załączniku III roporządzenia.   |    
  
Państwa członkowskie muszą wprowadzić system monitorowania: 
 
-      spożycia i stosowania środków aromatyzujących (aromatów) z wykazu unijnego; 
-      spożycia substancji wymienionych w Załączniku III Rozporządzenia. 
  
Substancje z Załącznika III obecne w żywności z powodu: 
·       stosowania składników żywności o właściwościach aromatyzujących 
I/LUB 
·       stosowania środków aromatyzujących uzyskiwanych z określonych materiałów źródłowych. 
  
W związku z tym, producenci żywności zawierającej środki aromatyzujące i/lub składniki żywności o właściwościach aromatyzujących muszą być w stanie przekazywać odpowiednie dane.  
  
 !   Uwaga: Wytwórcy środków aromatycznych (aromatów) muszą udostępniać właściwym urzędowym organom wszystkie istotne informacje o zastosowanych aromatach/substancjach aromatycznych.  
   
  
  
  
 |