Przypadek wytwórcy produktu gotowego, stosującego kilka aromatów w kilku środkach spożywczych
  
Firma nabywa oddzielnie różne środki aromatyzujące/aromaty uzyskane wyłącznie z naturalnych substancji aromatycznych oraz preparaty aromatyzujące, które stosuje oddzielnie w kilku środkach spożywczych sprzedawanych łącznie w tym samym opakowaniu.  
  
Firma może dążyć do ograniczenia liczby aromatów podawanych w wykazie składników, w szczególności ze względu na ograniczoną wielkość etykiety.  
  
Przypadek kilku "naturalnych aromatów" 
Przykład: Torba z mieszanką cukierków o różnych smakach zawierających: naturalny aromat cytrynowy, naturalny aromat pomarańczowy i naturalny aromat truskawkowy. 
Wykaz składników może wyglądać następująco: 
 Składniki: (…), “naturalny aromat cytrynowy, naturalny aromat pomarańczowy, naturalny aromat truskawkowy", (…) 
 Składniki: (…), “naturalne aromaty: cytrynowy, pomarańczowy, truskawkowy", (…) 
 Składniki: (…), “naturalne aromaty (cytrynowy, pomarańczowy, truskawkowy)”, (…)  
 Składniki: (…), “naturalne aromaty owocowe (cytrynowy, pomarańczowy, truskawkowy)”, (…) 
 Składniki: (…), “aromaty”, (…) 
  
Następującej opcji NIE uznaje się za dopuszczalną: 
X    Składniki: (…), “aromaty naturalne”, (…) 
Jednolita interpretacja branżowa: 
Jeśli do różnych produktów sprzedawanych w jednym opakowaniu stosuje się kilka "naturalnych aromatów X" i/lub "naturalnych aromatów X z innymi aromatami naturalnymi", nie jest możliwe określenie takich różnych aromatów w wykazie składników ogólną nazwą "aromaty naturalne".  
!    Uwaga: zastosowanie ogólnego określenia "aromaty" jest możliwe zawsze.    |   
  
    
 |