Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zainteresowanie Prezesa UOKiK branżą spożywczą. Przegląd aktualnych trendów
Impulsem dla wzmożonej aktywności Prezesa UOKiK w branży spożywczej – na wszystkich jej szczeblach – z pewnością była w ostatnich latach pandemia koronawirusa. Już wiosną 2020 r. Urząd informował, że weryfikuje, czy największe podmioty z sektora rolno-spożywczego płacą na czas rolnikom, dostawcom i innym kontrahentom oraz również czy polityki handlowe i cenowe nie zmieniły się w okresie epidemii na niekorzyść mniejszych kontrahentów.

Regulator kontynuuje te działania i korzysta z nowych rozwiązań. Równolegle w relacjach B2C Prezes UOKiK konsekwentnie walczy z wprowadzaniem konsumentów w błąd i z tego względu weryfikuje akcje promocyjne lub bada sposób funkcjonowania aplikacji służących do zamawiania posiłków przez Internet.

Polecamy artykuł pt. "Zainteresowanie Prezesa UOKiK branżą spożywczą. Przegląd aktualnych trendów", który dla czytelników kwartalnika "Food-Lex" opracowała Iwona Kacprzak, radca prawny w Kancelarii Eversheds-Sutherland Łachowska-Brol sp. k.


Kwartalnik "Food-Lex" nr 4/2022>> 


Buxhet-1-1004-scaled

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij