Zapobieganie wylesianiu w kontekście produkcji żywności. Działania Unii EuropejskiejPod koniec 2021 r. Komisja Europejska ogłosiła propozycję nowych przepisów mających na celu ograniczenie wylesiania spowodowanego przez działania Unii Europejskiej – projekt rozporządzenia PE i Rady ws. udostępniania na rynku unijnym i wywozu z Unii niektórych towarów i produktów związanych z wylesianiem i degradacją lasów oraz uchylenia rozporządzenia (UE) nr 995/2010 (COM(2021) 706 final).Nowe
rozwiązania prawne mają zagwarantować, że produkty, które obywatele Unii
Europejskiej kupują, używają i konsumują, nie przyczyniają się do globalnego
wylesiania i degradacji lasów.
Działanie to wpisuje się w unijną strategię Zielony Ład z 11 grudnia 2019 r., w
której przedstawiono zobowiązanie Komisji Europejskiej do rozwiązania problemów
związanych z klimatem i środowiskiem naturalnym.
Zgodnie
z projektem rozporządzenia za towary związane z wylesianiem i degradacją lasów,
czyli towary objęte zakresem tego nowego przepisu, uznano m.in.: soję,
wołowinę, olej palmowy, kakao, kawę, drewno oraz niektóre produkty pochodne,
takie jak skóry, czekoladę.
Polecamy lekturę artykułu Doroty Kozłowskiej, Dyrektor
ds. legislacji PFPŻ ZP, opublikowanego w kwartalniku "Food-Lex" nr 2/2022>>
pełna lista aktualności
|