Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Europejski sukces programu Trzymaj Formę
Robert Madelin, – Dyrektor Generalny Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów (DG SANCO) Komisji Europejskiej stwierdził, że program Trzymaj Formę w pełni odzwierciedla założenia realizacji programów edukacyjnych na zasadzie partnerstwa publiczno-prywatnego przy szerokim zaangażowaniu strony rządowej, świata nauki oraz sektora prywatnego.

W dniu 11 lutego br. miało miejsce plenarne posiedzenie Europejskiej Platformy ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia, w trakcie którego Przemysław Biliński – Zastępca Głownego Inspektora Sanitarnego oraz przedstawiciel Polskiej Federacji Producentów Żywności zaprezentowali ogólnopolski program edukacyjny „Trzymaj formę!” realizowany na zasadzie partnerstwa publiczno-prywatnego pomiędzy PFPŻ a Głównym Inspektoratem Sanitarnym.

Posiedzenie Platformy. Druga od lewej M. Tomaszewska (PFPŻ ZP), P. Biliński (GIS)

W posiedzeniu brali udział przedstawiciele Komisji Europejskiej (DG SANCO) oraz ponad czterdzieści osób reprezentujących organizacje członkowskie Europejskiej Platformy, w tym m.in.: BEUC (The European Consumers’ Organisation), CESS (European Confederation Sport and Health), COFACE (Family Associations), COPA-COGECA (Agricultural Organizations and Cooperatives), CIAA (Confederation of the Food and Drink Industries of the EU), CPME (Standing Committee of European Doctor), ECF (European Cyclists Federation), EHFA (European Health and Fitness Association), ENGSO (European Non-Governmental Sports Organisation), EPHA (European Public Health Alliance), (ESPGHAN) European Society of Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, EUFIC (European Food Information Council), FEPI (Federation of the European Play Industry), Freshfel Europe, IBFAN (International Baby Food Action Network). W charakterze obserwatorów w posiedzeniu uczestniczyli również przedstawiciel WHO oraz Dr Ewa Halicka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Posiedzeniu przewodniczył Robert Madelin – Dyrektor Generalny Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów (DG SANCO) Komisji Europejskiej.

Spośród siedmiu inicjatyw narodowych ukierunkowanych na promocję zasad zdrowego stylu życia zaprezentowanych w trakcie posiedzenia, program „Trzymaj formę!” był działaniem, które objęło swoim zasięgiem największą ilość uczestników (ponad 6 tysięcy szkół, 2 200 000 uczniów). Jak podkreślał Robert Madelin, program w pełni odzwierciedla założenia realizacji programów edukacyjnych na zasadzie partnerstwa publiczno-prywatnego przy szerokim zaangażowaniu strony rządowej, świata nauki oraz sektora prywatnego.

Program jest przykładem szerokiego podejścia do problematyki zdrowego stylu odżywiania i aktywności fizycznej i, jak podkreślał Minister Biliński, jego celem jest nie tylko pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka i kształtowanie postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną, ale także dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów żywnościowych (czytanie etykiet). Dlatego też materiały edukacyjne do programu obejmują wiadomości na temat Dobrowolnego Programu Znakowania Wartością Odżywczą GDA, który w Polsce został uznany przez ponad 74% konsumentów za optymalny sposób komunikacji wartości odżywczej produktów.

Za równie istotny element realizacji programu „Trzymaj formę!” R. Madelin uznał również przeprowadzenie szczegółowego monitoringu zmian nawyków w zakresie żywienia i aktywności fizycznej przez młodzież uczestniczącą we wdrażaniu „Trzymaj formę!”. Wykazane w monitoringu zmiany świadczą o efektywności programu, do której niewątpliwie przyczyniła się jego formuła – realizacja programu przy wykorzystaniu pracy metodą projektu gwarantuje, że każdy projekt jest ściśle dopasowany do oczekiwań poszczególnych grup uczestników. Jak podkreślał Minister Biliński, badania monitoringowe przeprowadzone zostały na losowo wybranej reprezentatywnej próbie 12 005  polskich nastolatków  i ich rodziców, spośród których 54% stanowiła młodzież uczestnicząca w programie Trzymaj Formę! (56%), a pozostałe 44% to młodzież nie uczestnicząca w nim. Z monitoringu jednoznacznie wynika, iż młodzież realizująca program Trzymaj Formę! jest bardziej zadowolona z własnego wyglądu, częściej spożywa  5 posiłków dziennie, rzadziej dojada w ciągu nocy, a także częściej spożywa warzywa /surówki. W zakresie aktywności fizycznej, 38% badanych dzieci twierdzi, że regularnie uprawia jakąś dyscyplinę sportową. Najczęściej jest to gra w piłkę nożną, piłkę siatkową lub pływanie. 70% spośród dzieci realizujących program sport uprawia rekreacyjnie.

Innym efektem podejmowanej współpracy w ramach programu jest rozszerzenie asortymentu w sklepikach i bufetach szkolnych m.in. poprzez dodanie do oferty         produktów śniadaniowych (kanapki, produkty             mleczne), napojów (wody mineralne, soki owocowe i warzywne, napoje mleczne) oraz przekąsek (m.in.             owoce świeże sezonowe, owoce suszone, orzeszki,           migdały, nasiona, batony i ciasteczka zbożowe). Jak podkreślił Minister Biliński, produkty te cieszą się zainteresowaniem ze strony uczniów.

Na zakończenie swojego wystąpienia Minister Biliński zadeklarował podjęcie rozmów z przedstawicielami Państw Grupy Wyszehradzkiej dotyczących wprowadzenia programu „Trzymaj formę!” w oparciu o polskie materiały edukacyjne na zasadach partnerstwa publiczno-prywatnego w Czechach, na Słowacji i na Węgrzech tak, aby w trakcie Polskiej Prezydencji była możliwość wprowadzenia programu „Trzymaj formę!” na forum całej Unii Europejskiej.

W dalszej części spotkania nastąpiła dyskusja, w trakcie której uczestnicy posiedzenia Platformy mieli możliwość zadawania pytań. Interesujące było dla nich w szczególności podział zadań przy wdrażaniu programu pomiędzy poszczególnych partnerów. M. Tomaszewska przedstawiła praktyczną realizację programu przez Polską Federację Producentów Żywności i Inspekcję Sanitarną, a także wspomniała o zaangażowaniu Federacji Konsumentów. Uczestników interesowało również zaangażowanie środowiska lekarskiego oraz sposób opracowania materiałów. Dr Halicka podkreśliła istotność zaangażowania środowiska naukowego, w tym Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, dla opracowania materiałów edukacyjnych do programu.

Przy okazji omawiania kolejnych inicjatyw w trakcie posiedzenia Europejskiej Platformy, Robert Madelin wielokrotnie wracał do przykładu realizacji programu „Trzymaj formę!” w Polsce.

(źródło: PFPŻ ZP)  

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij